Icons of Europe This fleur-de-lys represents the aims of Icons of Europe asbl.  The fleur-de-lys figure has been used as an ornament or emblem by almost all civilisations of the old and new worlds.

H.C. Andersen, Jenny Lind, Chopin

Home
"Chopin og Nattergalen" - H.C. Andersen og Jenny Lind
Article in Danmarksposten (Copenhagen, November 2003),
the global monthly magazine of Danes Worldwide.
"Chopin og den svenske nattergal": Berlingske 20.11.2003.

MUSIKALSK DRAMA OM H.C. ANDERSEN,
JENNY LIND OG CHOPIN I BRUXELLES

H.C. Andersen's berømte eventyr Nattergalen satte en ramme for Chopin og Jenny Lind's romance, som et dansk-svensk forfatterpar Bruxelles netop har påvist i en ny biografi, og som nu skal fejres flere steder med et musikalsk drama på højt niveau.

Der har indtil i dag været helt ukendt, at Frédéric Chopin, den polske komponist og pianist, og Jenny Lind, alias "den svenske nattergal", soprano og filantrop, gennemlevede en smuk men tragisk romance i 1848-1849 under Chopins fatale sygdomsperiode.  De var tilsyndeladende lige ved at gifte sig, men en koleraepidemi og politiske uroligheder tvang Jenny Lind i juni 1849 til at afkorte sit besøg i Paris.  Chopin døde af tuberkulose kort efter, den 17. oktober 1849.   Selvom hun giftede sig i 1852 med en tysk pianist, sørgede Jenny Lind resten af sit liv, i hemmelighed, over at have forladt den døende Chopin som hun elskede højt.

Det dansk-svenske forfatterpar, Jens og Cecilia Jorgensen, bosat i Bruxelles siden 1975, fremlægger i deres nyligt publicerede biografi, "CHOPIN and The Swedish Nightingale" et omfattende bevismateriale om denne opdagelse.  Et enkelt tidligere overset 'nøgleord' bragte dem på sporet.  De har studeret dels hele Chopins korrespondence til hans familie og venner og dels mange af Jenny Linds egne breve samt andre kilder, og de har konsulteret en række eksperter i Polen, Sverige m.fl. lande om sagen.  Der fremgår af forfatterparets hjemmeside ChopinLind.com at yderligere forskning er pà vej.

Biografien beskriver også, hvordan romancen i høj grad, omend tilfældigt, følger handlingsforløbet i Nattergalen.  H.C. Andersen skrev jo allerede i 1843 dette eventyr som en hyldest til Jenny Lind, som han var håbløst forelsket i.   Forfatterparet har nu dokumenteret Chopin og Jenny Linds romance i et musikalsk drama, "Nightingale Opus 24", der nøje følger deres historiske opdagelse.   Premieren fandt sted den 11. oktober i deres hjem nær Bruxelles for 50 medlemmer af deres kulturforening Icons of Europe og særligt inviterede gæster. Rollerne spilledes af pianisten Daniel Blumenthal (Chopin og kejser) fra Bruxelles og soprano- tvillingesøstrene Biljana Staffansson og Ljiljana Jovanovic (Jenny Lind, nattergal og kunstfugl) fra Warszawa.  Æreskomitéen bestod af ambassadører fra Danmark, Frankrig, Polen, Storbritannien, Sverige og Tyskland, der skulle illustrere det europæiske omfang af Chopin, Jenny Lind og H.C. Andersen's virke.

Der et tanken senere at opføre dramaet med sponsorstøtte på større scener rundt omkring i verden.  Jens A. Jorgensen, formand for Icons of Europe, siger:  "Det er vor målsætning at demonstrere kulturens magt til at formidle en ny renæssance i Europa og at yde et bidrag til humanitære opgaver.  H.C. Andersen, Jenny Lind, Chopin og mange andre 'Ikoner' har dér meget at byde på."  I samarbejde med verdenssundhedsorganisationen WHO og andre institutioner vil Icons of Europe gennem Chopinbiografien og det musikalske drama støtte kampen mod tuberkulose ved at skabe forståelse og rejse penge for denne smittefarlige sygdom.  Multiresistent tuberkulose er ved at blive et kollosalt globalt problem, der kræver nye investeringer i vaccine-forskning for at undgå, at verden vil opleve en genopblussen af 'gamle' sygdomme samt fremkomsten af helt nye infektioner.